WAAROM IK FLEXIBILITEIT NIET MEER OP MIJN CV ZET
Tegenwoordig vind je in heel wat vacatures het woord ‘flexibiliteit’ terug. De kandidaten moeten aan een aantal soft skills voldoen en flexibiliteit staat daarbij in de top vijf. Ook veel voorkomende termen zijn: communicatief, creatief en proactief.
Maar wat betekent flexibiliteit precies? Het is heel belangrijk dat je elkaar daar als (potentiële) werkgever en werknemer duidelijk in begrijpt zodat er geen valse verwachtingen ontstaan. Zorg ervoor dat je hierover op dezelfde golflengte zit en denk er aan dat flexibiliteit geen eenrichtingsverkeer mag zijn.
IK WIL MEER FLEXIBILITEIT, DUS IK WORD FREELANCER
Inderdaad, het idee dat je als freelancer je eigen baas bent en flexibeler kunt zijn qua werkuren en werkplaats is heel aantrekkelijk. Het is ook vaak de hoofdreden waarom men de stap uiteindelijk zet. Geen 9-to-5-job meer, niet meer elke dag in de file staan, tussendoor vlug de was ophangen, een snipperdagje nemen of ’s avonds laat eens doorwerken als de kinderen slapen, … Het klinkt bij velen als muziek in de oren. En als je je zaakjes goed op orde hebt, dan is het ook een heel groot voordeel, maar …
LET OP VOOR DE VALKUILEN
VALKUIL 1: UITSTELGEDRAG
“Papaaaa! Doen we nog één spelletje? Please?” Jij kijkt op je horloge en denkt: ah ja, dat kwartiertje extra vrije tijd zal wel geen verschil maken. “Schat, kun je nog even de vuilnisbakken buiten zetten, aub?” Ah ja, dat is zo gefikst. Maar voor je het weet ben je een halfuur kwijt dat je eigenlijk aan je job had willen besteden.
Of het is zo’n prachtig weer, de hond heeft zijn wandeling nog niet gehad vandaag, je komt de buurman tegen en blijft staan om ‘even’ een babbeltje te slaan want die deadline is toch maar overmorgen, dus je hebt wel wat tijd. Maar dan belt er een andere klant: ‘Of je niet even een korte tekst kan vertalen? Het liefst tegen morgen?’ Aangezien het een goede klant is, help je hem uit de nood.
En die deadline voor die andere opdracht? Die sluipt steeds dichterbij.
OPLOSSING:
Maak een planning op waarin ruimte is om wat met je taken te schuiven. Komt er een dringende opdracht binnen, dan kun je die er vermoedelijk nog wel bij nemen. Zo’n planning is puur persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren.
- Ben je een ochtendmens of eerder een nachtraaf?
- Welk type job heb je en wanneer verwachten je klanten dus dat je beschikbaar bent?
- Werk je graag vier uur aan één stuk door of neem liever elk uur een korte pauze om een frisse neus te halen?
- Hoe ziet je gezinssituatie eruit?
- …
De één moet zo’n plan heel strikt opmaken terwijl de ander voldoende heeft aan een planning in zijn hoofd. Zorg er in elk geval wel voor dat je een planning hebt. Hoe je die invult is volledig aan jou!
VALKUIL 2: TE VEEL FLEXIBILITEIT BIEDEN
Ik tuimel zelden in valkuil 1, maar de twee volgende valkuilen kunnen hier wel eens voor het nodige gevloek zorgen. Als freelancer wil je degelijk werk afleveren en de verwachtingen van je klant inlossen. Je doet je werk, veronderstel ik toch, met passie. Bovendien is een tevreden klant ook een terugkerende klant of bezorgt die je goede mond-tot-mondreclame.
In al je ijver vergeet je dan al eens je grenzen te stellen en voor je het weet ben je enkel nog bezig met je job. Het eerste wat hierbij inschiet is de balans tussen werk en vrije tijd. Je checkt je mails tijdens het avondeten, zit nog enkele uren door te werken terwijl de rest van het gezin gezellig tv-kijkt, je zegt ‘ja’ tegen elke last-minute opdracht en wringt je uiteindelijk in tientallen bochten om toch maar die deadline te halen.
OPLOSSING:
Stel je grenzen. Ook de planning vermeld onder valkuil 1 kan hierbij helpen. Durf ‘nee’ te zeggen als je merkt dat je over je limieten zult gaan. Wees daar eerlijk en transparant in. Wedden dat de klant je wel zal begrijpen en je misschien een overeenkomst kunt bereiken zodat het voor jou haalbaar wordt? Wees niet bang om hierdoor klanten te verliezen. En indien dit wel zo is, stel je dan de vraag: wil je wel zo iemand als klant?
VALKUIL 3: MISVERSTANDEN MET DE OPDRACHTGEVER
Wanneer je flexibiliteit als troef aangeeft, kan het wel eens zijn dat je een verkeerd signaal aan je opdrachtgever geeft. Wat in jouw ogen flexibiliteit is, ziet de opdrachtgever misschien helemaal anders. Zo kan het gebeuren dat je klant verwacht dat je doorgestuurde opdrachten binnen x-aantal uur hebt afgewerkt of dat hij het gewoon wordt dat je die last-minute opdracht sowieso wel zal doen. Op een gegeven moment zul je misschien vaststellen dat je steeds vaker van je planning moet afwijken en al snel zit je elke dag tot laat in de avond nog achter de computer.
Of de opdrachtgever geeft je plots meer taken dan vooraf afgesproken. Als je dan een projectprijs hebt opgesteld, zit je natuurlijk met een probleem. Want hoe verreken je dit dan en hoe laat je de opdrachtgever weten dat dit niet inbegrepen was in je opgegeven totaalprijs?
OPLOSSING:
Maak heldere afspraken met je klant. Wees open en transparant naar elkaar toe en zet alles duidelijk op papier. Flexibiliteit is eigen aan freelancers, maar bespreek goed met elkaar hoever je hierin wil of kan gaan. Enkele voorbeelden:
- Maak goede afspraken in verband met de deadline waarin de opdrachtgever de nodige gegevens en/of briefing voor de opdracht moet geven.
- Bepaal duidelijk wat je onder een last-minute opdracht verstaat.
- Spreek een maximum aantal last-minute opdrachten (bv social media posts of een blogbericht) af die in de prijs inbegrepen zijn.
- Vraag een meerprijs voor (extra) last-minute opdrachten.
BEN IK DAN NIET FLEXIBEL?
Op de website van ‘De Steven’ vinden we de uitspraak: Flexibiliteit heeft alles te maken met het herschikken van prioriteiten. Soms vragen andere zaken eerst aandacht of dient er voorrang verleend te worden aan een onderwerp dat een hogere prioriteit heeft.
Ik kan en durf van mezelf zeker te zeggen dat ik flexibel ben. Ik weet heel goed mijn prioriteiten te stellen en kan de verschillende opdrachten goed indelen zodat alles mooi binnen de deadline aangeleverd wordt. Ook heb ik er geen problemen mee om mijn planning indien nodig helemaal om te gooien.
– FLEXIBILITEIT EN LAST-MINUTE OPDRACHTEN
Last-minute opdrachten zijn voor de meeste freelancers part of the job, maar ze moeten wel binnen de perken blijven. Je weet namelijk dat, als je de social media van een klant beheert, je wel eens een last-minute post zult moeten maken omdat er bijvoorbeeld een hot nieuwsitem is dat (onrechtstreeks) betrekking heeft tot je klant. Je moet hier dus wel wat flexibel in zijn.
– MEEDRAAIEN IN EEN STEEDS VERANDERENDE COMMUNICATIEWERELD
Ik ben heel leergierig en ben dus steeds bereid om bij te leren. Ook dat is een vorm van flexibiliteit. Ik houd niet halsstarrig vast aan de mij aangeleerde methoden, maar sta open voor nieuwe tools, andere meningen en opvattingen en leer op die manier steeds bij. Als freelancer in de steeds veranderende communicatiewereld is dit ook een must, anders ga je al snel achterophinken.
– ONVERWACHTE PROBLEMEN OPLOSSEN
Wanneer er zich onverwachts een dringend probleem voordoet, ben ik niet te beroerd om mijn vrije avond of enkele uren van mijn weekend op te offeren om een oplossing te zoeken. Ik ben op zo’n moment ook een pitbull die zich vastbijt in het probleem en niet loslaat tot er een oplossing is.
Kortom, maak je geen zorgen, bij Contént blijft de klant koning en probeer ik zo goed mogelijk aan de verwachtingen van elke opdrachtgever tegemoet te komen. Maar het moet natuurlijk haalbaar blijven.
Ik houd niet van het woord flexibiliteit omdat het een veel te ruim begrip is en afhankelijk van de persoon een hele andere betekenis kan krijgen. Daarom gebruik ik het dus niet meer op mijn cv.