INFOGRAPHICS: WANNEER EN HOE INZETTEN?
Infographics zijn, simpel gesteld, vereenvoudigde weergaven van doorlopende teksten. Aan de hand van universele beelden wordt een boodschap op een heldere manier overgebracht waardoor je een beter bereik bij je doelpubliek krijgt.
Wat de voordelen van infographics zijn, welke valkuilen je moet vermijden en wanneer je ze kunt inzetten, bespreek ik in onderstaande blogpost.
VOORDELEN VAN INFOGRAPHICS
MEER CLICKS, LIKES EN SHARES
Wie infographics deelt op social media zal zien dat die meer likes genereren en vaker gedeeld worden. Wanneer je bij je infographic dan ook nog eens een link vermeld naar een webtekst met meer uitleg, is de kans groot dat mensen een kijkje gaan nemen en dus op je website terechtkomen. Met infographics genereer je dus meer leads en interactie en wordt jouw onderneming beter zichtbaar op social media.
INFOGRAPHICS ZIJN TOEGANKELIJKER
Mensen lezen niet graag grote hoeveelheden tekst. Beelden trekken veel meer aan én worden beter onthouden. We onthouden maar liefst 80% van wat we zien. Dit staat tegenover amper 10% van wat we horen en 20% van wat we lezen! Bovendien zijn beelden universeler en worden ze tot vier maal beter begrepen dan een doorlopende tekst. Met een goede infographic kun je in één oogopslag je boodschap aan de kijker overbrengen.
COMPLEXE PROCESSEN EENVOUDIG UITLEGGEN
Infographics zijn ideaal om complexe processen op een eenvoudige manier uit te leggen. Het gebruik van beelden laat je toe om veel informatie in een beperkte ruimte te plaatsen. Het dwingt de maker ook om to the point te komen en de boodschap in een duidelijke structuur te gieten.
INFOGRAPHICS VALLEN OP
Wanneer je bijvoorbeeld als werknemer in een bedrijf rondloopt en je ziet een poster hangen met een doorlopende tekst, is de kans groot dat je er geen aandacht aan schenkt. Heeft de werkgever de informatie echter in een infographic gegoten dan zul je vermoedelijk toch even blijven staan. Infographics hebben namelijk acht maal meer kans om gelezen te worden. Beelden prikkelen onze zintuigen en onze nieuwsgierigheid. 60% van de mensen leert dan ook visueel.
Een duidelijke, overzichtelijke infographic werkt bovendien inspirerend en zal zijn doel beter bereiken dan een lange, saaie tekst.



VALKUILEN BIJ INFOGRAPHICS
Een infographic maken is niet zo eenvoudig. Eerst en vooral moet je al je info duidelijk onderverdelen en structureren. Wanneer dat gelukt is, moet je dit nog in een overzichtelijk geheel gieten. Een job dus voor een grafisch vormgever of iemand met ervaring in het maken van infographics. Houd bij de opmaak steeds rekening met de volgende drie elementen:
- 1 infographic = 1 kernboodschap.
- Zorg voor een duidelijke samenhang. De beelden moeten een overzichtelijk geheel vormen.
- Check en dubbelcheck de cijfers die je met de lezer meegeeft en zorg ervoor dat je infographic correcte en betrouwbare informatie bevat.
WAARVOOR KUN JE INFOGRAPHICS INZETTEN?
De kracht en veelzijdigheid van infographics wordt nog teveel onderschat. Je kunt ze namelijk voor heel wat zaken inzetten. De infographic moet je trigger zijn die mensen de kerninformatie geeft en aanzet om meer informatie op te zoeken. Enkele mogelijkheden zijn:
- Een handleiding voor apparatuur.
- Bepaalde termen uitleggen.
- Een schema om meubels stap voor stap in elkaar te steken.
- Een tekst met veel cijfers samenvatten in overzichtelijke grafieken.
- Informatie over hoe iets er zou moeten uitzien. (bv een voorstel voor de bouw van nieuw wooncomplex)
- Het verwerkingsproces van grondstof naar eindproduct.
- Uitleggen van een mechanisme.
- Een stappenplan over wat te doen bij: brand, een ongeval, ziekte,…
Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden die een infographic biedt.
Wil je mensen snel en duidelijk informeren, bedenk dan dus ook even of je dit niet aan de hand van een infographic kan doen. Je zult snel genoeg merken wat de impact ervan is.




