DE BESTE TAALAPPS OM ZWEEDS TE LEREN
Wil je graag een nieuwe taal leren en ben je op zoek naar een overzicht van de beste taalapps? Dan is deze blogpost beslist iets voor jou!
Door een getuigenis over Duolingo werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en besloot ik zelf op onderzoek uit te gaan en enkel apps uit te testen. Als taal koos ik voor het Zweeds. Simpelweg omdat ik een zekere fascinatie voor Scandinavië heb en ervan droom om er ooit een rondrit met de caravan te maken. Een half jaar later deel ik graag mijn ervaringen met jullie en geef jullie mijn ongezouten mening over de verschillende taalapps die ik uittestte.
DUOLINGO
Duolingo splitst zijn lessen op volgens het type woorden: werkwoorden, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden,… Bij veel lessen is er een optie beschikbaar met extra uitleg (bijvoorbeeld over het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden) en bij elke oefening kun je hulp en advies aan medestudenten of native speakers vragen.
Stilaan bouwt Duolingo ook de grammatica op en leer je zelf zinnen te vormen. Verder is het ook mogelijk om Duolingo zonder geluid te spelen. Ideaal bijvoorbeeld voor als je in de wachtkamer bij de dokter zit!
Duolingo speelt in op de competitiviteit van zijn gebruikers, geeft je de vrijheid om je eigen doelen in te stellen en beloont behaalde doelen met badges en andere ‘cadeautjes’. Op die manier willen ze op een speelse manier mensen aanmoedigen om dagelijks gedurende gemiddeld een kwartiertje een nieuwe taal te leren. Je kunt de app gratis gebruiken maar er is ook een betaalde versie. Bij de betaalde versie krijg je extra opties en mag je zoveel fouten maken als je wil. Het is dus mogelijk om volledig gratis een nieuwe taal te leren maar dan gaat het wel een stuk trager.
Minpunten? De meeste talen kun je niet vanuit het Nederlands leren, er is niet zoveel variatie in het type oefeningen en soms worden er nogal vaak dezelfde zinnetjes herhaald. Na een tijdje ken je die zinnetjes zowat uit het hoofd kent en geef je ze klakkeloos in zonder over de zinsopbouw, spelling,… na te denken.
Duolingo belooft je dat 1 taalopleiding bij hen gelijk staat aan vier semesters aan de universiteit. Ofwel: 34 uur Duolingo staat gelijk aan een volledig universitair semester aan taalonderwijs. Klinkt veelbelovend, toch? Op nog geen vier maanden tijd had ik de hele cursus Zweeds doorlopen. Toch voelde ik me nog helemaal niet in staat om een Zweedse film zonder ondertitels te volgen, naar Zweedse podcasts te luisteren of zelf een conversatie in het Zweeds te houden. Ik merkte echter wél dat ik vlot Zweedse en zelfs Noorse teksten kon lezen en begrijpen. Wat mij betreft mag Duolingo dus zeker in de top drie van de beste taalapps belanden.
Rating: 4/5
BABBEL
Net als Duolingo wordt Babbel tot één van de beste taalapps gerekend en dat is, naar mijn bescheiden mening, volkomen terecht. Qua niveau steken beide apps echt wel boven de rest uit. Babbel test eerst je kennis van je gekozen taal zodat je meteen op het juiste level kunt beginnen.
De aanpak van Babbel is helemaal anders dan die van de concurrenten. Bij Babbel leer je geen losse woordjes waarmee je later zinnetjes vormt. Nee, Babbel dompelt je meteen onder in de Zweedse taal. Dit kan in het begin misschien wat overweldigend overkomen maar je krijgt ook veel sneller feeling met de taal. Babbel hecht niet alleen belang aan woordenschat maar ook aan uitspraak en zinsstructuur. Ook bepaalde culturele facetten van het land en zijn inwoners komen aan bod. Babbel bespreekt hoe bijvoeglijke naamwoorden gebruikt worden, legt de verschillende werkwoordcategorieën uit,… Dit doet men telkens aan de hand van twee à drie lessen gevolgd door een herhalingsles. Babbel daagt je uit om na te denken over waarom, wanneer en hoe bepaalde woorden gebruikt en/of vervoegd worden. Wie enkel de basis wil lere, raad ik eerder een andere tool uit de lijst aan, maar voor wie zich echt wil verdiepen in het Zweeds, is Babbel zeker een interessante app om mee te starten.
Babbel is echter niet gratis (je krijgt 1 gratis les om de tool uit te testen) en je kunt de talen niet vanuit het Nederlands leren.
Ik vind Babbel en Duolingo een ideale combinatie om een gedegen basiskennis van een taal op te doen. Zelf kies ik ervoor om met Duolingo te beginnen en daarna mijn kennis met Babbel te verfijnen maar dat is natuurlijk een zuivere persoonlijke keuze.
Rating: 4/5
LINGO
De gratis versie van Lingo is behoorlijk uitgebreid. Je kunt kiezen of je zelfstandige naamwoorden, andere woordsoorten of zinnen wil leren, deelnemen aan tornooien en andere spelers van een gelijkaardig niveau uitdagen voor een duel. Per les kies je ook zelf hoe je de woorden wilt instuderen. Misschien geeft men je hierin net iets teveel keuzes want het duurde toch even voor ik doorhad hoe Lingo precies in elkaar zit en welke functies de app allemaal te bieden heeft.
De PC-versie heeft soms met een bug te kampen waardoor je al je punten verliest en de synchronisatie met de app niet altijd volgens wens verloopt.
Elk topic begint met woordenschatkaarten waarin er woorden of zinnen voorgeschoteld worden. Daarna worden dezelfde woorden nog eens overlopen en moet je aangeven of je ze onthouden hebt of niet. Pas dan volgen er diverse soorten oefeningen. Tenslotte leg je een test met termen uit het volledige thema af.
Lingo focust zich vooral op woordenschat en kun je vanuit het Nederlands leren. Uitleg over grammatica krijg je echter niet. De betaalde versie is nog een stuk uitgebreider en niet zo duur. Het kan dus zeker nuttig zijn wanneer je de app vooral nodig hebt om snel de juiste Zweedse woorden of zinnen op te zoeken. Ik zou Lingo nu niet direct één van de beste taalapps noemen maar mits hier en daar wat aanpassingen van de makers, zie ik zeker potentieel.
Rating: 3/5
SIMPLY
Simply is, naar analogie met zijn naam, een eenvoudige Nederlandstalige app waar je standaardzinnetjes en -woorden leert. Simply focust niet op grammatica en lijkt me ideaal voor mensen die naar Zweden op reis willen gaan en zich toch wat in de plaatselijke taal willen behelpen. Je kunt Simply nog het best vergelijken met de pocketboekjes: ‘Zweeds voor op reis’ waarin diverse standaardzinnetjes staan. Je krijgt elf gratis thema’s. Wil je de volledige app met meer dan 1000 zinnen, dan kost je dat eenmalig 11 euro.
Omdat Simply duidelijk niet de bedoeling heeft om mensen onder te dompelen in een heus taalbad maar vooral een hulp wil zijn voor wie zich snel in een andere taal wil kunnen behelpen, geef ik de app een mooie 3 op 5 in mijn lijst van de beste taalapps.
Rating: 3/5
DROPS
Bij Drops leer je een taal aan de hand van leuk getekende afbeeldingen. Het voordeel hiervan is dat je het Zweeds dus prima vanuit je moedertaal kunt leren. De enige bedenking die ik heb is: hoe hou je na pakweg tien onderwerpen de verschillende afbeeldingen nog uit elkaar? Bij voorwerpen lukt dit nog maar bij abstractere begrippen wordt dit al iets moeilijker.
Qua oefeningen vind je bij Drops enkele originele variaties die je niet in andere apps terugvindt. Drops zet vooral in op het spelelement en het is duidelijk dat ze het leren van een taal aantrekkelijk willen maken. Ook Drops werkt met thema’s en subthema’s. Uitleg of extra aandacht voor grammatica is er echter niet. Ook zitten er wat fouten in de vertalingen. (‘kniv’ is niet ‘het mes’, maar gewoon ‘mes’).
Het grootste nadeel van Drops vind ik echter dat je de gratis versie maar vijf minuten kunt gebruiken. Daarna moet je tien uur wachten voor je verder kunt leren.
Drops lijkt me een app die leuk kan zijn voor kinderen met interesse in talen en is ideaal voor iedereen die wat basiskennis Zweeds wil opdoen.
Rating: 2,5/5
MEMRISE
Memrise is op het eerste gezicht een beetje onoverzichtelijk. Het is de bedoeling dat je letterlijk woorden en korte zinnetjes in je geheugen ‘plant’. Dit wordt bijgehouden aan de hand van een leuke animatie.
Ook Memrise werkt met thema’s maar je krijgt er nauwelijks uitleg bij. Zeker de gratis versie vind ik niet echt gebruiksvriendelijk. Je leert wat standaardwoordjes en -zinnetjes en kunt jezelf aan een overhoring onderwerpen. Er is een sectie ‘grammatica’, maar die is blijkbaar niet voor alle talen beschikbaar. De gratis versie voor het Zweeds biedt in elk geval geen grammaticalessen aan. Er zit enige variatie in de oefeningen wat de app leuker maakt, maar ik blijf wat op mijn honger zitten qua vooruitgang.
Een ander minpunt is dat de Zweedse woorden erg snel uitgesproken worden. Als je een complete beginner bent, lijkt het me dat sommige zinnen en woorden erg moeilijk te verstaan zijn. Als je de ambitie hebt om tot de beste taalapps te behoren is dit toch een belangrijk aandachtspuntje.
Memrise is niet beschikbaar in het Nederlands. Positief is wel dat men bij de vertaling ook de letterlijke vertaling plaatst. (zie voorbeeld in de afbeelding hieronder) Om die reden eindigt Memrise op de voorlaatste plaats van mijn lijstje.
Rating: 2,5/5
FUN EASY LEARN
Bij Fun Easy Learn kun je kiezen of je woorden of zinnetjes wil leren. Hierbij werkt men met hoofd- en subcategorieën. Je leert telkens een viertal zinnetjes of woordjes die je dan doorheen verschillende soorten oefeningen kunt instuderen. Op zich een leuk idee maar er wordt geen aandacht aan de grammatica geschonken en de vertalingen zijn niet altijd correct. Dit kun je overigens wel aan de makers van de app melden. De afbeeldingen vind ik persoonlijk niet zo aantrekkelijk maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.
Fun Easy Learn heeft een gratis en een betaalde versie beschikbaar. Door de fouten, het gebrek aan grammatica en de minder aantrekkelijke afbeeldingen eindigt Fun Easy Learn jammer genoeg helemaal onderaan in mijn lijstje van de beste taalapps.
Rating: 2/5