DE BERT-UPDATE VAN GOOGLE: WAT IS HET EN WAT BETEKENT HET VOOR JOUW WEBSITE?
Ik ben een beetje aan de late kant, maar beter laat dan nooit. De BERT-update van Google dus, die op 25 oktober 2019 geïntroduceerd werd, maar pas beschikbaar is voor Nederlandse zoekopdrachten sinds 9 december.
Revolutionair? Ja en nee. Voor de content creators die al de mening waren toegedaan dat je schrijft voor je doelgroep en dat mensen niet (meer) zoeken in de vorm van korte trefwoorden, maar aan de hand van (volledige) zinnen, zal er weinig veranderen. Integendeel. Google gaat eindelijk mee met deze trend. Op dat vlak kunnen we het dus wel één van de grootste Google-aanpassingen van de laatste jaren noemen. Geen stijve zinnen meer op je website zoals ‘wij verkopen bergschoenen kinderen’, maar échte vlot leesbare tekst: ‘bij ons kunt u de beste bergschoenen voor kinderen kopen’, die vindbaar is op Google. Eindelijk! Mag ik een hoeraatje?
BERT KORT UITGELEGD
BERT, of Bidirectional Encoder Representations from Transformers is een nieuw algoritme dat gebruikt wordt door Google om taal op een juistere manier te interpreteren. Dit heet NLP of Natural Language Processing. Google kijkt niet meer letterlijk naar de woorden, maar geeft er een interpretatie aan en houdt rekening met alle woorden en hun betekenis, waardoor je zoekresultaten met 10% verbeteren. Vooral korte woorden zoals verschillende voorzetsels kunnen een enorm verschil maken. Dat is waarop Google zich nu focust met de BERT-update. Een beter begrip van alle woorden in een zoekopdracht voor de optimalisatie van je zoekresultaten.
EEN CONCREET VOORBEELD
In hun uitleg geven de ontwikkelaars van Google zelf een voorbeeld. Stel dat iemand zoekt naar ‘2019 brazil traveler to usa need a visa’. Ofwel: een Braziliaan wil naar de Verenigde Staten reizen en wil weten of hij een visum nodig heeft. In de vroegere versie van Google kreeg je resultaten van Brazilianen die naar de VS wilden reizen, maar OOK het omgekeerde. Dit is totaal niet relevant voor de persoon die deze zoekopdracht intikte.
De BERT-update kan nu het woordje ‘to’ interpreteren en er rekening mee houden waardoor Google de zoekopdracht correct interpreteert en dus gerichtere zoekresultaten kan weergeven. Win-win dus voor zowel de zoeker als voor de content creators onder ons.
Nog voorbeelden van Google zelf vind je overigens hier: https://www.blog.google/products/search/search-language-understanding-bert/
GEVOLGEN VOOR DE SEO VAN JE WEBSITE
Heel veel gevolgen voor je website heeft deze update overigens niet. Het is niet zo dat je je hele website nu plots moet beginnen aanpassen. Wél is het nuttig om de komende maanden je Analytics iets vaker te checken en bij te houden op welke zoektermen mensen naar jouw bedrijf / website zoeken. De BERT-update heeft namelijk vooral gevolgen voor de long-tail keywords. Werk je momenteel enkel met short-tail keywords, dan kan het wel nuttig zijn om complexere en langere zoekwoorden in je website te implementeren. Kort gezegd: denk in termen van hoe jouw doelpubliek zoekt naar wat jij aan te bieden hebt. Als jij een stamboomfokker van langharige witte herders bent, zorg dan dat je vindbaar bent onder de term ‘witte herder pup langhaar met stamboom’. Vroeger kreeg je dan allerhande websites die met witte herders te maken hadden, langharig of kortharig, stamboom of niet, maar door de BERT-update zul je gerichtere resultaten krijgen. Tenminste, als jouw website hier natuurlijk op inspeelt. Maar als jij al schrijft in functie van jouw doelgroep zul je eigenlijk nauwelijks de content van je website moeten aanpassen.
VRAAG EN ANTWOORD
De BERT-update speelt dus eigenlijk in op de trend waarbij mensen vooral in de vorm van vragen of volle zinnen op Google zoeken. Met de spraakherkenning wordt dit overigens steeds belangrijker en relevanter. Als mensen iets willen opzoeken op Google en dit via spraak doen, gaan ze dat niet in korte, losse termen doen maar meestal in de vorm van een vraag of een zin. Met andere woorden: Google speelt met de BERT-update in op de opkomende ‘voice search’.
SAMENGEVAT
Je hoeft niet te panikeren dat je door deze update plots niet meer vindbaar zal zijn in Google. Wie constant nieuwe en waardevolle content creëert op maat van zijn doelgroep hoeft zich helemaal geen zorgen te maken. Integendeel. Het zou wel eens een mooie opwaardering voor jouw website kunnen zijn in de Google-ranking.
Op technisch vlak kun je je website ‘semantisch optimaliseren’, wat eigenlijk een beetje de voorloper is van de BERT-update. Lees hier wat semantic search precies is en hoe je het moet toepassen.