EEN DUIDELIJKE BRIEFING VOOR COPYWRITERS
Wanneer je een copywritingopdracht krijgt, is het een must om je opdrachtgever goed te kennen. Hiervoor heb ik een handige en duidelijke briefing voor copywriters gemaakt. Wat wil de opdrachtgever bereiken? Welk imago wil hij uitstralen? Wat is zijn tone of voice?
Of je nu een blogpost wil of een SEO-productpage, een heldere briefing is essentieel in het copywritingproces.
Er zijn briefings in alle maten en vormen. In deze blog beschrijf ik welke info ik belangrijk vind voor ik aan een schrijfopdracht begin.
BASISELEMENTEN BRIEFING VOOR COPYWRITERS
Als eerste weet ik graag over welk type tekst het gaat, waarover de tekst moet gaan en of er een projecttitel is. Ook de gegevens van een rechtstreekse contactpersoon, de deadline en het budget van de opdrachtgever zijn belangrijke basiselementen om te bepalen of ik een opdracht aanvaard of niet.
INFORMATIE OVER DE OPDRACHTGEVER
Heb je reeds een uitgebreide website of een folder waarin de achtergrond van je onderneming duidelijk omschreven staat, dan kan ik daar meer informatie opzoeken. Is dit er niet, is het voor mij erg handig als je in de briefing wat achtergrond van je onderneming vermeldt.
BASISBRIEFING IN VERBAND MET DE TEKST
Na deze korte introvragen, is een briefing voor copywriters pas echt duidelijk als de opdrachtgever volgende elementen zo compleet mogelijk kan invullen:
Het doel van de tekst: wil je mensen overtuigen van je expertise, wil je ze een kijkje achter de schermen geven of wil je ze effectief je producten laten kopen?
- De doelgroep: voor wie is de tekst bedoeld? Een tekst voor CEO’s is namelijk helemaal anders opgesteld dan een tekst gericht aan jongeren. Heb je een buyer persona opgesteld? Ideaal! Dit mag je altijd met je briefing doorsturen. Meer info over buyer persona’s vind je hier.
- De boodschap: de richtlijn is over het algemeen: 1 tekst = 1 boodschap. Denk daarom heel goed na wat je in jouw tekst wil overbrengen. Splits desnoods één blogbericht op in twee. De boodschap is vergelijkbaar met het doel van je tekst, maar in deze rubriek kun je nog iets meer details geven. Welke belofte wil je waarmaken? Welke hoofdboodschap wil je de lezer meegeven? Waarom is jouw product of dienst dé oplossing voor de klant? Waarom zou de klant net voor jou moeten kiezen?
- De tone of voice en huisstijl: een goede copywriter kan uit een website of folder al behoorlijk wat afleiden wat betreft de tone of voice van jouw onderneming. Toch kan het nooit kwaad om dit nog even extra te verduidelijken. Gebruik je een formele of informele stijl? Hou je het liever zakelijk of mag er al eens wat humor in de tekst zitten? Welke kleuren en welk lettertype gebruik je voor je communicatie-uitingen?
DE TEKST IN DETAIL
Sommige opdrachtgevers hebben al een heel goed idee over hoe de uiteindelijke tekst er dient uit te zien. Anderen vertrouwen volledig op de expertise van de copywriter om met de bovenste elementen aan de slag te gaan. Hoe gedetailleerder jouw briefing voor copywriters is, hoe sneller hij aan de slag kan en hoe minder tijd hij in extra zoekwerk moet steken. Ikzelf werk met een vaste prijs per uur, dus hoe completer jouw briefing, hoe minder je betaalt. Klinkt fair toch?
Wat dien ik dan nog meer van jou te weten?
- Zoekwoord voor SEO: op welk zoekwoord moet de tekst gebaseerd worden? Geef eventueel ook enkele synoniemen of een tweede zoekwoord op. Is SEO niet belangrijk: geef dit dan ook door.
- Inhoud en structuur: hoe moet jouw tekst opgesteld worden? Heb je bepaalde wensen qua indeling? Moet er bijvoorbeeld een CTA in de tekst komen? En zo ja, waar precies? Wil je enkele verwijzingen naar andere pagina’s, de mogelijkheid tot social share buttons, quotes, grafieken,…? Dat kun je allemaal o
nder dit deel ingeven.
- Lengte tekst: hoelang moet jouw tekst zijn? Hou er rekening mee dat een goede copywriter ongeveer 350 à 500 woorden per uur schrijft. Dat klinkt misschien weinig, maar in een goede, zorgvuldig afgewogen tekst, helemaal op maat van de klant geschreven, kruipt behoorlijk wat tijd. 1000 woorden per uur is misschien ook wel haalbaar, maar je moet je de vraag stellen: wil ik kwantiteit of kwaliteit? In de bijlage die je onderaan deze blog kunt downloaden staan enkele richtlijnen voor het aantal woorden volgens type tekst.
- Multimedia: vaak wil je je tekst wat opleuken met foto’s en/of filmpjes. Wanneer je een briefing voor copywriters opstelt, is het handig wanneer je dit in deze rubriek vermeldt. Geef ook aan of jij deze media zelf aanlevert of dat je verwacht dat de copywriter enkele suggesties doet. Lever je zelf de media aan: stuur ze dan ook mee. Het kan een goede hulp zijn bij het schrijven van de tekst.
- Links om naar te verwijzen: soms wil je verwijzen naar externe of interne links. Dit kun je hier vermelden.
- Call to action: CTA kwam al even aan bod bij ‘inhoud en structuur’. In dit onderdeel kun je nog wat extra info kwijt.
- Input / voorbeelden: heb je voorbeelden van teksten, websites, brochures,… die je zelf fantastisch vindt en waarvan je zegt: “DIT is exact de stijl die ik wil. Dit vind ik mooi.”? Geef dit dan ook door. Hoe meer informatie een copywriter krijgt, hoe beter de tekst zal aansluiten bij jouw specifieke wensen.
SAMENGEVAT:
De eerste twee delen zijn vooral belangrijk bij een eerste samenwerking. Werk je al langer samen, kun je deze delen in principe weglaten aangezien je de opdrachtgever intussen kent.
De rubrieken erna blijven voor elke tekst belangrijk. Uiteraard ben je niet verplicht om alle onderdelen in te vullen en zal dat ook niet voor elke tekst van toepassing zijn. Een goede briefing voor copywriters is echter zo compleet mogelijk. Dat is niet alleen voor jou voordeliger, maar ook voor de persoon die de schrijfopdracht krijgt. Hoe minder tijd een copywriter moet verspillen aan extra opzoekwerk, hoe minder werkuren je als opdrachtgever betaalt. Hoe meer informatie de copywriter krijgt, hoe beter de tekst afgestemd zal zijn op jouw onderneming en jouw specifieke wensen.
Download hier een voorbeeldbriefing voor je volgende opdracht(en). Succes!