BASISTIPS VOOR DE HUISSTIJL VAN JE ONDERNEMING
DEEL 1: INLEIDING + HET KIEZEN VAN EEN BEDRIJFSNAAM
Een eigen huisstijl ontwikkelen is niet zo eenvoudig. De bedrijfsnaam moet raak zijn en gemakkelijk te onthouden. Je logo en tagline moeten een goede aanvulling zijn op je naam en/of je diensten. En dan zijn er nog de kleuren, het lettertype, je tone of voice,…
Niet voor niets gaan veel bedrijven bij een gespecialiseerd bureau aankloppen om hen te helpen met het (her)ontwikkelen van hun huisstijl. Als startend freelancer heb ik zelf mijn huisstijl ontwikkeld en ben hiervoor heel dicht ‘bij mezelf’ gebleven. In deze blogreeks leg ik uit hoe dit allemaal in zijn werk ging.
BRAINSTORMEN OM JE HUISSTIJL TE BEPALEN
Eerst en vooral ging ik brainstormen. Wat wou ik aanbieden? Welke waarden wou ik uitstralen? Tot welk doelpubliek wou ik me richten? Wie ben ik als persoon? Wie ben ik als freelancer? Ik maakte een mindmap op en vulde die stelselmatig met trefwoorden in. De belangrijkste trefwoorden verzamelde ik dan op een andere pagina en zo kwam ik aan mijn huisstijl. Klik op de foto’s hieronder om ze uit te vergroten: (let op: dit is geen exacte wetenschap! Een mindmap is puur persoonlijk en kan er dus op verschillende manieren uitzien.)
SOORTEN BEDRIJFSNAMEN
Wanneer je een bedrijfsnaam kiest, moet deze aan enkele voorwaarden voldoen. Ten eerste moet die uiteraard nog beschikbaar zijn en ten tweede moet het een naam zijn die blijft hangen. Hier vind je alvast wat informatie in verband met de Belgisch wetgeving. Moet je naam meteen duidelijk maken wat je precies doet of welke producten je aanbiedt? Nee, dat hoeft niet, al is het wel handig. Grofweg kunnen we drie types bedrijfsnamen onderscheiden:
- De naam van de eigenaar/oprichter, eventueel aangevuld met de branche: bv ‘Communicatiebureau Hanna Vandenberghe’ of ‘Hanna Vandenberghe copywriting’
- De naam van het product of de dienst die men aanbiedt: bv ‘De woordkunstenaar’
- Een volledig fictieve bedrijfsnaam: bv ‘Falcon’
De keuze hierin, bepaalt al voor een deel welke richting je met je huisstijl wil inslaan. Onderschat de impact en het belang van je bedrijfsnaam dus zeker niet!
DRIE TIPS OM EEN GOEDE BEDRIJFSNAAM TE KIEZEN
1) Houd het kort, krachtig en eenvoudig. ‘Communicatiebureau Hanna Vandenberghe’, dat bekt helemaal niet lekker en zet dat bovendien maar eens op je visitekaartje…
Zorg er ook voor dat mensen je bedrijfsnaam vlot kunnen uitspreken en gemakkelijk onthouden.
2) Kies een naam die positiviteit uitstraalt. Een kwinkslag of leuke woordspeling mag, maar overdrijf hier niet in. Tover een glimlach op het gezicht van de mensen, maar straal zeker ook het nodige ‘sérieux’ uit. Hier bepaal je al een klein beetje de tone of voice die je later in je huisstijl wil gaan gebruiken.
3) Zorg ervoor dat je jezelf niet teveel beperkt met je bedrijfsnaam. Als je later je diensten of je productaanbod wil uitbreiden, dan moet je naam nog steeds de lading dekken. Als ‘Copywriter Bert’ later ook webdesign wil aanbieden, dan zit hij met een klein probleempje.
DE NAAM ‘CONTÉNT’
Hoe kwam ik nu aan de naam Contént?
Met mijn eigen naam kon ik al niet veel. Woordspelingen leken onmogelijk en zoals hierboven al aangegeven vond ik ‘communicatiebureau Hanna Vandenberghe’ veel te lang en te ‘droog’.
Dus ging ik met woorden uit de mindmap spelen. En toen zag ik het! Want wat creëer ik? Inhoud. Dus: ‘content’. Maar als je dat met een West-Vlaamse tongval uitspreekt, betekent het ’tevreden’.
Ik hoop dat deze link ook zo overkomt door het accent op de ‘e’, want ik wil met mijn content dat mijn klanten contént zijn.
Zo was mijn bedrijfsnaam en de aanzet tot mijn huisstijl ‘geboren’. En ja, ik ben er nog altijd ‘contént’ mee. 😀
Hoe is jullie bedrijfsnaam ontstaan? Waarom koos je net voor die naam? En wat vinden jullie van de naam ‘Contént’?
Hou deze pagina in de gaten, want volgende week komt deel twee online. Dan ga ik het hebben over de tagline en de rol ervan bij het bepalen van je huisstijl.