BASISTIPS VOOR DE HUISSTIJL VAN JE ONDERNEMING
DEEL 4: LETTERTYPES EN KLEUREN
Terwijl je de overige elementen van je huisstijl uitwerkte, heb je vermoedelijk ook al nagedacht over geschikte lettertypes en kleuren. Welk lettertype past het best bij jouw onderneming? Welke kleuren sluiten aan bij jouw visie en missie? Het geheel van al deze factoren zijn van essentieel belang. Ze moeten meteen jouw bedrijfswaarden en -identiteit weergeven en één complementair geheel vormen. Dit is het vierde en laatste deel in de reeks: Basistips voor de huisstijl van je onderneming.
Ook nu weer nemen we er de mindmap bij. Welke kernwaarden heb je onderstreept? Welk doelpubliek is primair? Hoe wil je je naar die klanten toe profileren? Welke tone of voice wil je in je content gebruiken? Deze elementen zijn allemaal belangrijk om een passend lettertype en de juiste kleuren te bepalen.
LETTERTYPES EN TYPOGRAFIE
Een lettertype is krachtiger dan we op het eerste gezicht zouden denken. Je kunt het vergelijken met je lichaamstaal, een muziekinstrument of zelfs een kledingstijl. Typografie brengt onbewust een bepaald gevoel over bij de lezer en daar moet jij gebruik van maken. Typografie is meer dan de keuze van een lettertype alleen en is zo veelzijdig dat je er zeker tien pagina’s over kunt schrijven. Maar dat ga ik uiteraard niet doen. Wel probeer ik een duidelijk beeld te scheppen van de basisregels waar je zeker rekening mee dient te houden bij de keuze van je lettertype(s).
Eenvoudig gesteld zijn er vier basislettertypes:
Deze lettertypes worden vooral gebruikt voor zakelijke teksten. Ze zijn sjiek, stralen betrouwbaarheid uit en passen goed bij de klassiekere branches. Geschreefde lettertypes zijn iets beter geschikt voor lange offline teksten, maar tegenwoordig vind je ze ook online steeds vaker terug.
Schreefloze lettertypes zijn iets ‘vlotter’ en hipper. Ze worden dan ook vooral online gebruikt en hebben een moderner imago dan de lettertypes met schreef.
Deze lettertypes zijn ideaal om een speels accent in je huisstijl te leggen. Gebruik ze dus gerust voor je tagline of je bedrijfsnaam. Op mijn website gebruik ik dit type font bijvoorbeeld ook voor de titels van mijn pagina’s. Schrijf echter nooit volledige teksten in script. Dit leest erg moeilijk, komt niet professioneel over en mensen haken al snel af.
Hier gelden ongeveer dezelfde regels als bij een script font, maar ze zijn nog beperkter in gebruik. Fantasieletters worden vooral gebruikt in reclames en hebben een zeer korte levensduur. Het hoofddoel is niet zozeer de leesbaarheid, maar het oproepen van een gevoel. Aangezien een huisstijl tijdloos moet zijn, maak je hiervoor dus beter geen gebruik van dit soort lettertype.
KEUZE LETTERTYPE
Gebruik in je huisstijl gerust een mix van bovenstaande soorten fonts, maar houd het bij een maximum van drie à vijf lettertypes. Je kunt daarnaast nog heel veel variëren met spatiëring, letterdikte, letterstand,… Teveel lettertypes maken een zootje van het geheel waardoor de essentie van je tekst verloren gaat. Wees ook spaarzaam met het gebruik van hoofdletters. Dit komt namelijk erg schreeuwerig over. Gebruik ze dus enkel voor titels. Wil je bepaalde tekstdelen toch accentueren, zet de woorden dan in het vet of in een ander kleur.
HET GEBRUIK VAN KLEUR
Ook met kleur kun je een bepaald gevoel oproepen waardoor het een grote impact heeft over hoe je als bedrijf overkomt. De belangrijkste functies van kleur zijn:
- De aandacht ergens op leggen.
- Een formulier, folder of website toegankelijker maken.
- De herkenbaarheid van je bedrijf verhogen.
- Emoties en associaties oproepen.
Het is dus aan jou om te bepalen wat je precies met die bepaalde kleur(en) wil bereiken. Kies je voor harmonieuze kleuren of kleuren die in contrast staan met elkaar? Passen bij jouw bedrijfsidentiteit koude of eerder warmere kleuren? Wil je kleur enkel als accent gebruiken of krijgt het een bepalende functie voor je huisstijl?
DE BETEKENIS VAN KLEUREN
Om je te helpen met de juiste kleurkeuze geef ik hieronder een korte lijst met kleuren en een kleine greep uit de verschillende emoties die ze oproepen. Uiteraard is dit ook deels een persoonlijk gevoel, dus wees zeker niet bang om eens van het geijkte pad af te gaan en een onverwachte kleur als accent te gebruiken.
KLEURKEUZE
Neem bovenstaande associaties zeker mee bij het bepalen van de kleuren van je huisstijl. Sommigen beweren dat je je persoonlijke voorkeur niet mag laten meespelen en puur professioneel moet blijven. Ik ben het daar niet volledig mee eens. Zeker niet als het gaat over een huisstijl voor een eenmanszaak of kleine onderneming. Jouw eigen persoonlijkheid speelt ook een rol in je bedrijfsidentiteit en dat zal zich onbewust ook uiten in je huisstijl en dus je kleurkeuze. Kies bij voorkeur één basiskleur en ondersteun die met maximaal twee aanvullende kleuren. Wil je je nog meer verdiepen in de betekenis van kleuren, kijk dan zeker eens op deze website: www.lichaamengeest.be/kleuren.php
SAMENVATTING HUISSTIJL
Houd je aan de voornaamste basisregels en laat vervolgens je creativiteit de vrije loop. Speel met lettertypes en kleuren, maak verschillende combinaties en houd er rekening mee dat je huisstijl geschikt moet zijn voor alle type dragers: website, visitekaartje, brochures, e-mail, promomateriaal,… Zorg ervoor dat jouw huisstijl exact die waarden uitstraalt waar jij met jouw onderneming voor staat. Sommige branches eisen strikte zakelijkheid, bij andere sectoren kan een persoonlijke, ludieke twist je onderscheiden van de concurrentie. Slaap er één nacht over, twee, desnoods drie. Toon je huisstijl aan verschillende mensen en sta open voor feedback. Geraak je er niet uit? Vraag hulp aan een professional.
Eens je een huisstijl ontwikkeld hebt, gebruik die dan bij al je communicatie-uitingen en zorg ervoor dat al je medewerkers de juiste kleuren en lettertypes gebruiken. Stel een handboek op met de huisstijlrichtlijnen. Zo weten medewerkers perfect wanneer ze zich aan welke regels dienen te houden.
Heb je bijkomende vragen over de huisstijl van je bedrijf, aarzel dan niet om mij te contacteren! Ik help je met plezier mee brainstormen zodat jouw bedrijfsidentiteit meteen uit je huisstijl af te leiden is.