BASISTIPS VOOR DE HUISSTIJL VAN JE ONDERNEMING
DEEL 3: HET LOGO
Een logo is een herkenbaar, eenvoudig, origineel en verwijst vaak subtiel naar de diensten, de slogan, de naam,… van je onderneming. Je logo is eigenlijk ‘het gezicht’ van je bedrijf dat jouw visie en waarden verder onderstreept. Dit is het derde deel in de vierdelige reeks: ‘Basistips voor de huisstijl van je onderneming.’
Je hebt een mindmap gemaakt, weet welke richting je wil inslaan qua huisstijl, hebt vermoedelijk al een naam en eventueel al een tagline, maar nu moet je daar dus nog een passend logo bij verzinnen. Ook hier weer moet je het ontwerpen van een huisstijl niet als loshangende, opeenvolgende elementen zien, maar als een samenspel van factoren. Voor het bepalen van je logo, zul je bijvoorbeeld ook al wat kleurenonderzoek moeten doen en een bepaald lettertype moeten kiezen. Als het goed is, zit ook de basis hiervoor al in je mindmap verwerkt. Maar hierover meer in het laatste deel van deze blogreeks.
SOORTEN LOGO’S
Grofweg zijn er drie soorten logo’s die je nog verder kunt onderverdelen:
1) Klank- of woordmerken
Dit type logo is gebaseerd op de bedrijfsnaam of de afkorting ervan. Het is de ideale manier om meer naamsbekendheid te verwerven.
- Typografische logo’s
Bij een typografisch logo gebruikt men de volledige naam van het bedrijf en speelt men met lettertypes en kleuren, die mensen na een tijdje specifiek aan dit bepaald merk gaan linken. Enkele heel duidelijke voorbeelden hiervan zijn:
- Lettermerken
Een monogram bestaat uit één letter of verschillende door elkaar gevlochten letters. Een initiaalmerk bestaat uit de initialen of een afkorting van de merknaam. Vaak wordt dit zo ook overgenomen in de geschreven taal. Men schrijft bijvoorbeeld niet over een Volkswagen maar over een VW en toch weet iedereen dat het over het automerk gaat. Enkele andere voorbeelden:
- Picturale naammerken
Dit type is vergelijkbaar met de typografische logo’s. De naam van het bedrijf wordt voluit geschreven in een uitgesproken, uniek lettertype maar is in een aparte vorm verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan:
2) Beeldmerken
Een beeldmerk legt de focus op bepaalde typische karakteristieken aan de hand van symboliek of associaties. Dit logo kan ook heel abstract zijn, waardoor niet meteen duidelijk is wat je onderneming net doet, maar een sterk beeldmerk zal wel snel blijven hangen en geassocieerd worden met jouw bedrijf.
- Symbolische beeldmerken
Een symbolisch beeldmerk bevat geen bedrijfsnaam, maar verwijst er wel naar. Soms op subtiele wijze, soms heel duidelijk. Het zijn dus als het ware eenvoudige visuele beeld- of woordspelingen die jouw product of bedrijf op een simpele en directe manier weergeven. Denk bijvoorbeeld aan de schelp van Shell, de polaroid van Instagram of de ‘A’ van Alitalia die duidelijk verwijst naar het hoogteroer van een vliegtuig.
- Abstracte beeldmerken
Veel logo’s zijn ook gewoon heel abstract. Heel soms kun je er een lichte verwijzing in zien, maar meestal is het puur een spel van vormen en kleuren. Het is vooral populair bij grote, internationale merken. Enkele voorbeelden:
- Merkpersonages
Merkpersonages geven je logo een soort identiteit doordat ze gebaseerd zijn op menselijke of dierlijke personages. Het geeft je logo een speels karakter en zorgt voor meer betrokkenheid van potentiële klanten. Het gebruikte ‘personage’ moet de specificaties van het merk versterken. Een merkpersonage wordt vooral gebruikt door merken met veel concurrenten en heeft een grote herkenningswaarde. Wie herkent volgende merken bijvoorbeeld niet?
3) Gecombineerde logo’s
Als laatste heb je nog de gecombineerde logo’s. Deze zijn een mix van bovenstaande elementen waarbij het icoon of beeld de naam van het merk versterkt en er een uniek geheel van maakt. Enkele duidelijke voorbeelden zijn:
ZES REGELS WAAR EEN GOED LOGO AAN MOET VOLDOEN
- Denk eerst goed na over het type logo dat bij jouw bedrijf en huisstijl past.
- KISS: Keep It Stupid Simple. Een logo moet eenvoudig zijn zodat het in alle formaten en op alle mogelijke dragers te gebruiken is. Gebruik niet teveel kleuren (twee kleuren is voldoende) en zorg ervoor dat je logo zijn herkenningswaarde niet verliest wanneer hij in zwart-wit gebruikt wordt.
- Denk aan alle gebruiksmogelijkheden. Is je logo gemakkelijk te gebruiken op social media? Komt je logo ook op papier en op een visitekaartje goed tot uiting?
- Denk zorgvuldig na over het kleurgebruik. Welke kleuren passen bij jouw bedrijf en jouw waarden? Meer info over het effect van kleuren, volgt in het laatste deel van deze reeks.
- Geef je logo een persoonlijke, unieke touch. Maak het bijvoorbeeld actief. Zo lijkt het vogeltje van Twitter bijvoorbeeld echt te vliegen en verwijst de witte pijl tussen de ‘E’ en de ‘X’ van Fedex naar de snelheid waarmee het bedrijf pakjes levert. Een ludieke knipoog mag dus zeker, maar verlies regel twee nooit uit het oog!
- Test je logo uit. Toon ze aan vrienden en kennissen. Vraag de mening van totaal onbekenden. Slaap er enkele nachtjes over en herbekijk het dan eens met een frisse blik. Wees niet te snel tevreden en begin desnoods helemaal opnieuw tot je écht tevreden bent.
HET LOGO VAN CONTÉNT
Zoals ik in deel twee van deze reeks al bekende, had ik al een ideetje qua logo in gedachten toen ik mijn slagzin bedacht.
Als grote hondenliefhebber wou ik dit namelijk met mijn logo tot uiting brengen. Als freelancer wou ik er graag een deel van mijn persoonlijkheid in steken. Uiteraard moest dit wel in de lijn van de rest van mijn huisstijl liggen. De hond in kwestie werd in de beginletter van mijn bedrijfsnaam verwerkt en met zijn fijne, snuffelende neus in de lucht, verwijst het logo naar de tagline ‘een fijne neus voor communicatie’. Omdat elke marketeer de slogan: ‘Content is king’ kent, kreeg de hond nog een kroontje op zijn kop. Hiermee was ‘King’ geboren: de mascotte van Contént. Het logo van Contént kan dus als een gecombineerd logo beschouwd worden.
SAMENGEVAT
Een logo dient dus origineel, functioneel, herkenbaar en tijdloos te zijn en moet de visie en waarden van jouw onderneming uitstralen. Jouw logo is hét gezicht van je onderneming en datgene wat het langst blijft hangen bij de mensen. Het moet bovendien je doelgroep aanspreken. Zorg er dus voor dat jouw logo er tussen uit springt. Een goed logo bedenken is niet zo eenvoudig als het lijkt, dus een professional inschakelen is geen overbodige luxe. Wil je toch, net als ik, zelf creatief aan de slag, hou dan zeker rekening met de tips uit deze blog. Succes!