BASISTIPS VOOR DE HUISSTIJL VAN JE ONDERNEMING
DEEL 2: DE TAGLINE
Tagline, baseline, slogan,…. Is dat nu allemaal hetzelfde of is er een verschil? Een baseline, tagline of pay-off zijn in principe hetzelfde. Dit is de leuze die jouw merk versterkt en zegt waar jouw onderneming voor staat. Het is het verlengstuk van jouw bedrijfsnaam. Een slogan of slagzin heeft een kortere levensduur en is vooral bedoeld voor campagnes of voor specifieke producten.
Omdat we het nog steeds over de opmaak van de huisstijl hebben, focussen we ons dus logischerwijze op de tagline. ‘Just do it’ – ‘geeft je vleugels’ – ‘Think different’, zijn alle drie sterke taglines die onlosmakelijk verbonden zijn met hun merk. Iedereen weet over welke merken ik het hier heb, enkel en alleen door de taglines te lezen. Maar waaraan moet een sterke slagzin nu net voldoen?
BRAINSTORMEN OM JE TAGLINE TE BEPALEN
Ook hier gaat heel wat brainstormwerk aan vooraf. Eigenlijk stellen we ons dezelfde vragen als bij het bepalen van de merknaam. Dus nemen we er dezelfde mindmap bij en vertrekken vanuit de ideeën en woorden die we aangekruist hebben om de bedrijfsnaam te bepalen. Zoals reeds gezegd moet de tagline je merknaam versterken. Je krijgt dus eigenlijk de kans om de waarden die je wil uitstralen of de diensten die je aanbiedt, extra in de verf te zetten.
ZEVEN TIPS OM JE EIGEN SLAGZIN TE BEDENKEN
- Blijf dicht bij jezelf. Kies een tagline die jouw identiteit weergeeft en duidelijk maakt wat jouw onderneming precies doet.
- KISS: Keep It Short and Simple. De ideale slagzin bestaat uit een vier- à zestal woorden. Maar als je het met minder woorden kan: zeker doen. Slagzinnen die langer zijn, worden minder goed onthouden. Een korte, krachtige tagline blijft langer hangen bij je doelpubliek.
- Een goede slagzin is altijd positief. Je zet namelijk jouw kwaliteiten in de verf. Dit doe je door positieve, klare taal te gebruiken.
- Neem eens een kijkje bij de concurrentie en probeer uniek te zijn. Geef jouw huisstijl vorm door bijvoorbeeld een minder gebruikelijk woord te gebruiken, te spelen met taal, gebruik te maken van alliteraties of je tagline een dubbel bodem te geven.
- Vertel altijd de waarheid en maak een belofte. Wat kunnen mensen van jou verwachten als ze met jou in zee gaan? Welke voordelen zijn er voor hen aan verbonden?
- Schrijf verschillende versies Houd een kladblok bij op je smartphone en vul die stelselmatig aan. De leukste ideeën komen soms op de meest onverwachte momenten. Probeer allerlei combinaties uit, laat de verschillende ideeën enkele dagen rusten en lees ze dan nog eens opnieuw. Welke zinnen blijven er het best hangen? Spreek de slagzinnen die overblijven luidop uit. Welke tagline ‘bekt’ het best?
- Probeer een bepaald gevoel op te roepen. Dit kan op verschillende manieren: door te overdrijven, door het gebruik van humor, door je doelpubliek uit te dagen,… Zorg er wel voor dat de tone of voice van jouw slagzin aansluit bij de rest van je communicatie-uitingen.
DE TAGLINE VAN CONTÉNT
Ik moet eerlijk bekennen dat ik, toen ik op zoek ging naar een goede slagzin, al een beetje voor ogen had hoe mijn logo er zou moeten uitzien. Het bedenken van een bedrijfsnaam, tagline en logo leg ik nu wel uit volgens een stappenplan, maar eigenlijk kunnen die drie verschillende processen ook wat door elkaar lopen.
Als grote hondenliefhebber wou ik graag een hondje in mijn logo. Hoe dat hondje er uit moest zien, daar had ik nog geen idee van, maar ik wou wel dat er een link zou bestaan met de tagline. Maar wat hebben honden nu met marketing of communicatie te maken? Niet veel inderdaad, alhoewel… Als je wat met woorden gaat spelen, dan kom je al gauw op de uitdrukking ‘een goede/fijne neus voor iets hebben’. En als er nu iets is waar honden voor bekend staan, is het wel hun uitstekend reukvermogen. Zo ontstond uiteindelijk de tagline: ‘Een fijne neus voor communicatie’.
- Is het duidelijk wat Contént doet? –> communicatie
- Voldoet de tagline aan de KISS-voorwaarde? –> vijf duidelijke, gemakkelijk te onthouden woorden
- Is de slagzin positief? –> check
- In welke zin is de slagzin uniek? –> woordspeling in combinatie met het logo: ‘een fijne neus’
- Wat belooft Contént? –> kennis van zaken in verband met communicatie
TOT SLOT
De tagline is het tweede element waarmee je je huisstijl bepaalt. In een volgend blogbericht ga ik het over het ontwerpen van een passend logo hebben. Intussen verwijs ik, trouw aan mijn tone of voice, waar een vleugje humor al eens mag, graag naar deze site met een overzicht van leuke verzinsels voor bedrijfsslogans. Ze bestaan niet echt, maar sommige zijn best wel goed gevonden.
Welke slagzinnen van, al dan niet, gekende merken vind jij goed gevonden? Wat is de tagline van jouw onderneming en waarom?